U trendu

Papa: Nasilje nad ženama je vređanje Boga

VATIKAN – Papa Franja iskoristio je svoje današnje novogodišnje obraćanje da uputi poziv da se prekine sa nasiljem nad ženama i poručio je da je ono uvreda za Boga.

Papa je služio misu u bazilici Svetog Petra na dan kada Rimokatolička crkva slavi praznik Svete Marije Bogorodice, prenosi Rojters.

Franja je svoju novogodišnju homiliju usmerio na teme majčinstva i žena i poručio je da su one te koje drže konce života.

Papa je iskoristio priliku da uputi jedan od svojih najsnažnijih poziva za okončanje nasilja nad njima.

„Pošto majke daruju život, a žene zajedno drže svet , hajde da svi uložimo veće napore da promovišemo majčinstvo i zaštitimo žene. Koliko je nasilja upereno protiv žena! Dosta! Povrediti ženu znači vređati Boga, koji je od žene preuzeo čovečanstvo.“, rekao je papa.

Otkako je pandemija kovid-19 počela pre skoro dve godine, Franja se nekoliko puta izjasnio protiv nasilja u porodici, koje se povećalo u mnogim zemljama zbog izolacije, kada su mnoge žene ostale prepuštene nasilnicima.

Činilo se da je papa dobrog zdravlja nakon neobjašnjivog incidenta u novogodišnjoj noći kada je prisustvovao službi, ali u poslednjem trenutku nije predvodio misu, kako se to očekivalo.

Na početku mise danas, on je prošao celom dužinom centralnog hodnika bazilike, za razliku od petka uveče, kada je posmatrao sa strane.

Papa Franja pati od išijasa koji izaziva bol u nogama, a ponekad ga napad sprečava da stoji duže vreme, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar