U trendu

Papa: Ovo nije samo vojna operacija, vec rat koji seje smrt

VATIKAN – Papa Franja odbacio je danas tvrdnje Rusije da sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, rekavši da je ta zemlja pogođena ratom.

„U Ukrajini teku reke krvi i suza. Ovo nije samo vojna operacija, već rat koji seje smrt, uništenje i bedu,“ poručio je papa u nedeljnom obraćanju okupljenima na Trgu Svetog Petra, prenosi agencija Rojters.

Kako navodi britanska agencija u izveštaju, papa nije javno osudio Rusiju zbog njene vojne intervencije u Ukrajini, umesto toga, ponovio je svoj apel za mir, stvaranje humanitarnih koridora i povratak pregovorima.

„U toj stradalnoj zemlji potreba za humanitarnom pomoći raste iz sata u sat“, poručio je papa i dodao da treba da prevlada zdrav razum, te da je potrebno da se vratimo poštovanju međunarodnog prava.

Kako se navodi, ispred bazilike Svetog Petra okupilo se mnogo više ljudi na papinoj nedeljnoj audijenciji, nego što se inače okuplja, a neki od njih su držali višebojne zastave mira, kao i plavo-žutu zastavu Ukrajine.

„Sveta stolica je spremna da učini sve da se stavi u službu mira“, rekao je papa Franja i dodao da su dva rimokatolička kardinala otišla u Ukrajinu da pruže pomoć onima kojima je potrebna.

Ukrajinski ambasador u Vatikanu, Andrij Juraš pohvalio je papa Franju zato što je sukob u Ukrajini nazvao ratom.

„Veoma sam srećan što je to rekao“, rekao je za Rojters, ubrzo nakon što je papa završio obraćanje.

Kako je naveo ukrajinski ambasador Juraš, „čak i da papa nije rekao Rusija, svi u svetu znaju ko je agresor koji nas je napao i ko je započeo ovaj ničim izazvan rat“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.