U trendu

Papa planira novi susret sa ruskim patrijarhom

Papa Franja rekao je danas da postoje planovi za mogući drugi sastanak sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, nakon što je njihov istorijski susret na Kubi 2016. bio prekretnica u popravljanju odnosa koje je prekinuo 1000-godišnji raskol koji je podelio hrišćanstvo.

Franja je rekao da planira da se sledeće nedelje sastane sa izaslanikom Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije „kako bi se dogovorili o mogućem sastanku“ sa patrijarhom Kirilom.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja rekao da je „spreman da otputuje u Moskvu“ čak i ako diplomatski protokoli još nisu na snazi.

„Za razgovor sa bratom, nema protokola. Mi smo braća“, rekao je papa Franja novinarima u avionu na letu iz Atine u Rim posle posete Grčkoj.

Dve crkve su se podelile tokom Velikog raskola 1054. godine i ostale su nepomirljive oko niza pitanja, uključujući primat pape i optužbe ruske pravoslavne da Katolička crkva nastoji da preobrati vernike u bivšim sovjetskim republikama.

Papa je tokom boravka na Kipru i u Grčkoj pozvao na pomirenje pravoslavih i katoličkih hrišćana.

On je na sastanku u subotu u Atini sa arhiepiskopom Atine i cele Grčke Jeronimom ponovio izvinjenje pape Jovana Pavla drugog za grehe koje su katolici „činjenjem ili propuštanjem“ skrivili prema „pravoslavnoj braći“ tokom vekova. Papa Jovan Pavle drugi boravio je u poseti Atini 2001. godine.

Franja je rekao da se stidi zbog postupaka katolika koji su zbog „žedji za dominacijom i moći ozbiljno oslabili zajedništvo“ hrišćana.

Predsednik Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije mitropolit Ilarion rekao je 7. oktobra italijanskom dnevniku Korijere dela sera da će novi susret Kirila i pape biti najavljen neposredno pre samog sastanka.

On je u istom intervjuu istakao da su važni sadržaj i rezultati sastanka.

Istorijski sastanak pape Franje i patrijarha Kirila desio se 12. februara 2016. godine u Havani. To je bio prvi sastanak te vrste u istoriji, jer se poglavari Katoličke i Ruske pravoslavne crkve vekovima nisu sastajali.

Njih dvojica su se sastala u VIP salonu aerodroma u Havani kada je papa putovao za Meksiko.

„Mi smo braća“, rekao je Franja tog dana dok je grlio Kirila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.