U trendu

Papa stigao u trodnevnu posetu Grčkoj

ATINA – Papa Franja upozorio je danas na „povlačenje demokratije“ u Evropi i svetu, u svom prvom govoru u Atini na početku trodnevne posete Grčkoj.

„Ovde je rođena demokratija. Danas dolazi do povlačenja demokratije, ne samo na Starom kontinentu. Učešće svih je od suštinskog značaja ne samo za postizanje ciljeva, već zato što govori o tome ko smo mi“, rekao je Papa grčkim i vatikanskim zvaničnicima, kao i katoličkim biskupima koji su prisustvovali ceremoniji dobrodošlice u predsedničkoj vili, prenosi Katimerini.

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poželela je dobrodošlicu papi Franji u Atini, iznoseći pohvale za njegov rad i njegovu „duboku društvenu osetljivost“.

Papa Franja doputovao je u Atinu, u okviru obilaska mediteranskih zemalja tokom kojeg želi da ukaže na patnje migranata i izbeglica.

Posle dvodnevne posete Kipru, papa je stigao u Grčku, jednu od glavnih ulaznih tačaka migranata u EU koji beže od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, navodi agencija Rojters.

Grčke vlasti zabranile su proteste u centru Atine tokom trodnevne papine posete, gde su zdravstveni radnici za danas planirali održavanje skupa ispred parlamenta povodom uvođenja obavezne vakcinacije.

Papa Franja će u nedelju, 5. decembra, drugi put obići ostrvo Lezbos i posetiti centar za prihvat migranata koji je izgrađen nakon što je ozloglašeni kamp Morija izgoreo u požaru prošle godine.

Tokom prethodne posete 2016. godine, papa je lično obišao Moriju, prepunjeni kamp koji je bio poznat po veoma lošim uslovima za život.

On je tada poveo nazad u Rim svojim avionom tri porodice iz Sirije, a sada je organizovao da 50 migranata bude prebačeno iz Kipra u Italiju nakon njegovog putovanja, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.