U trendu

Papa u Milanu obišao siromašne i zatvorenike, održao misu

Papa Franja sastao se u Milanu sa porodicama u siromašnom predgrađu, ručao u zatvoru i održao molitvu u centru finansijske i modne prestonice Italije, a služio je i misu za stotine hiljada vernika u obližnjoj Monci.

Crkvena zvona u više od 1.000 biskupija začula su se u trenutku kada je papa Franja sleteo na milanski aerodrom, prenosi AFP.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve želeo je da do centra Milana dođe prolazeći kroz predgrađa i svrati najpre u naselje sačinjeno od betonskih zgrada iz 1970-ih pod nazivom Kaze Bjanke (bele kuće) rekao je francuskoj agenciji milanski sveštenik Augusto Bonora.

Prema njegovim rečima, to predgrađe su vlasti „donekle zaboravile“.

Oko 10.000 stanovnika tog dela grada i susednih četvrti okupilo se da vidi papu Franju, čija je agenda obuhvatila i posetu jednoj muslimanskoj porodici.

Papa je, takođe, održao molitvu ispred gotske katedrale u istorijskom centru Milana, a potom se uputio u zatvor San Vitore iz 19. veka, gde je ručao za stolom sa 100 zatvorenika.

Potom je u Monci, severno od Milana, pred milion ljudi u velikom parku održao misu uz himnu koju je otpevalo više od 9.000 članova hora.

Okupljenima je poručio da je njihov „multikulturalni i multietnički“ karakter izvor bogatstva koji ih je učinio „velikim božjim narodom“.

„To je narod pozvan da pozdravi različitosti, da ih integriše s poštovanjem i kreativnošću i da slavi novine koje drugi donose. To je narod koji se ne boji da dočeka one koji su ugroženi“, istakao je papa Franja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.