U trendu

Pariz: Nemiri tokom predizbornog mitinga Erika Zemura

PARIZ – Aktivisti za borbu protiv rasizma pretučeni su danas dok je novinar i lider stranke ekstremno desničarske stranke Vox Populi Erik Zemur održavao svoj prvi predsednički miting u blizini Pariza, nekoliko dana nakon što je zvanično proglasio kandidaturu, javlja AP.

Zemur (63) je kandidaturu objavio 30. novmembra u video snimku na društvenim mrežama, u kojem je ponovio antimigrantske i antiislamske stavove.

On je više puta osuđivan zbog govora mržnje, a najavio je da će slogan njegove kampanje za predsedničke izbore u aprilu sledeće godine biti „Nemoguće nije francusko“, što je, kako navodi Asošijejted pres, citat koji se pripisuje Napoleonu.

Zemurove pristalice su uoči njegovog govora izviždale i vređale reportere francuske televizijske emisije posvećene politici, nakon čega ih je obezbeđenje nakratko izvelo iz sale.

Novinari su se ubrzo vratili, ali je Zemur u govoru oštro kritikovao medije.

„Moji protivnici žele moju političku smrt, novinari žele moju društvenu smrt, a džihadisti žele moju smrt“, rekao je desničar.

Skup, koji je prvobitno trebalo da se održi u koncertnoj dvorani u Parizu, prebačen je u veći izložbeni centar u severnom predgrađu prestonice iz bezbednosnih razloga pošto je danas u Parizu održan protest protiv Zemura, u organizaciji više od 50 organizacija, među kojima su bile i leve političke partije, sindikati i antirasističke grupe.

Zemura su često upoređivali sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom zbog njegove politike protiv establišmenta i sposobnosti da se upečatljivo i oštro obraća javnosti, navodi AP.

Anketa koju je sproveo portal Politiko pokazuje da bi Zemur osvojio 14 odsto glasova na predsedničkim izborima, ali da bi njegov rezultat bio lošiji od 24 odsto koliko bi dobio Emanuel Makron i 18 odsto koliko se predviđa da bi mogla da osvoji Marin Le Pen, drugim rečima za drugi krug bi se kvalifikovali Makron i Le Penova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar