U trendu

Pariz osudjuje Rusiju zbog nemilosrdnog odnosa prema Navaljnom, pominje sankcije

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan (Jean-Yves Le Drian) osudio je danas „nepodnošljivu nemilosrdnost“ prema ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom i zapretio sankcijama Rusiji ukoliko on umre u zatvoru.

„Nemilosrdnost prema Navaljnom je nepodnošljiva… On je bio meta pokušaja atentata. Zatim je deportovan. Sad mu je život u opasnosti“, izjavio je Le Drijan za Frans 2.

Ako umre u zatvoru, „preduzećemo potrebne sankcije, a odgovornost za tu tragediju biće na Putinu i ruskim vlastima“, dodao je on.

„Moramo biti veoma odlučni, odnosno preduzeti sankcije“, istakao je francuski ministar spoljnih poslova.

Navaljni, koji je u martu osudjen na dve i po godine zatvora, počeo je štrajk gladju pre više od tri nedelje u znak protesta zbog uslova u zatvoru, optužujući zatvorsku upravu da mu ne dozvoljava posetu lekara.

Ruska policija je juče uhapsila najmanje 1.784 osobe na skupovima podrške Navaljnom koji su organizovani širom Rusije, saopštila je specijalizovana nevladina organizacija OVD-Info.

Navaljni (44) je uhapšen čim se vratio iz Nemačke u januaru, posle pet meseci oporavka od trovanja za koje direktno optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je osudjen na dve i po godine zatvora zato što je odlaskom na lečenje u Nemačku prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar