U trendu

Počinje suđenje Makronovom savetniku za bezbednost

PARIZ – Danas počinje suđenje po više od 10 tačaka optužnice protiv bivšeg saradnika za bezbednost predsednika Francuske Emanuela Makrona, Aleksandra Benala.

Benala (30) je izazvao političku krizu kada je ustanovljeno da je pretukao jednog demonstranta tokom prvomajskih protesta 2018. a danas će mu se suditi po više od 10 tačaka optužnice uključujući nasilničko ponašanje, nezakonito nošenje policijske legitimacije i oružja, prenosi AP.

Ukoliko Benala bude proglašen krivim preti mu do sedam godina zatvora i oko 100.000 evra novčane kazne.

Benalini prestupi i nespretan način na koji se Makronov kabinet odnosio prema njima, izazvali su prvu veliku predsedničku krizu u Makronovom mandatu i diskreditovali njegove napore da očisti politiku.

U središtu kontroverze Benala bila je njegova mutna uloga u predsedničkoj palati gde je jedna specijalna policijska jednica zadužena da štiti predsednika, kao i pitanje da li je Benala kao igrač iz senke imao neku prikrivenu ulogu u Makronovom okruženju.

Mnogo je nepoznanica oko pitanja zašto je predsednički savetnik, koji je trebalo da posmatra šta se događa na prvomajskim demonstracijama preuzeo i ulogu policajca u sukobima sa demonstrantima dok su policajci na dužnosti samo stajali i gledali.

Kako se navodi, misterija je i zašto je Benala, nakon što je napustio svoj prilično nedefinisan i neodređen posao u Jelisejskoj palati, imao dva diplomatska pasoša koje je koristio za putovanja u afričke zemlje.

Istraga je otvorena kada je objavljena fotografija na kojoj Benala nosi za pojasom vatreno oružje u trenutku dok je na dužnosti Makronovog savetnika za bezbednost tokom predsedničke kampanje 2017.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.