U trendu

Pariz: Postupak protiv 13 osoba zbog onlajn maltertiranja

PARIZ – U Parizu je protiv 13 osoba počeo postupak zbog onlajn maltretiranja ili pretnji smrću tinejdžerki koja je postavila komentare na društevnim mrežama u kojima je kritikovala islam.

Ovo je prvo takvo suđenje po novom zakonu koji je Francuska usvojila ove godine za procesuiranje onlajn krivičnih dela, uključujući uznemiravanje i diskriminaciju, preneo je AP.

Optuženima koji imaju između 18 i 35 godina iz čitave Francuske preti do dve godine zatvora i 30.000 evra novčane kazne ako budu osuđeni za onlajn uznemiravanje.

Neki od njih su, takođe, optuženi za onlajn pretnje smrću, delo za koje je predviđena maksimalna zatvorska kazna od tri godine i novčana kazna do 45.000 evra.

Tinejdžerka koja je na meti, a koja je nedavno napunila 18 godina i na društvenim mrežama se predstavlja kao Mila, objavila je prošle godine video snimke na Instagramu i TikToku u kojima je kritikovala islam i Kuran, a koji su bili masovno šerovani.

Zbog toga je primila pretnje smrću i doživela druga uznemiravanja na društvenim mrežama, pa je dobila policijsku zaštitu i morala da promeni više škola.

Tadašnji ministar za jednakost u francuskoj vladi pozvao je na oštrije mere protiv onlajn maltretiranja, a francuski predsednik Emanuel Makron branio je Milino pravo na svetogrđe.

Sloboda izražavanja smatra se osnovnim pravom u sekularnoj Francuskoj, a svetogrđe nije zločin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.