U trendu

Pastor i Curcic na obelezavanju jubileja zupanije Arad

ARAD/NOVI SAD – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić prisustvovali su danas u Aradu svečanom obeležavanju 30. godišnjice osnivanja Županijskog veća ove rumunske županije.

Govoreći na svečanosti u Palati kulture Muzeja Arada, Pastor je istakao veliko zadovoljstvo dosadašnjim bliskim i partnerskim vezama AP Vojvodine i Arada.

On je naglasio i dobre odnose Rumunije i Srbije, kao i snažan doprinos koji međusobnim relacijama daju rumunska zajednica koja živi u našoj zemlji i srpska koja živi u Rumuniji.

On je dodao da su i Skupština AP Vojvodine, i Pokrajinska vlada, čvrsto posvećene unapređenju saradnje i partnerskih odnosa između Srba, Rumuna i Mađara jer nas je, prema njegovim rečima, istorija naučila da je to jedini ispravan put, saopšteno je iz pokrajinske skupštine.

Ovom prilikom svečano je otvorena dvorana „Festi“ u okviru Palate kulture Muzeja u Aradu, u kojoj su reprezentativna umetnička dela iz perioda 19. veka, pre svega mađarskog slikara Arpada Festija, restaurirana i posle 50 godina vraćena u izložbeni prostor iz kojeg su bila uklonjena.

Reč je o iznimnim delima evropskog slikarstva Arpada Festija “Hristova sahrana” i “Krunisanje kralja Matije Korvina 1458.”

Nakon ove svečanosti, održana je i međunarodna konferencija „Administracija u preduzetništvu“, na kojoj je Pastor govorio o primerima dobre prakse u kreiranju plodonosnog privrednog ambijenta u AP Vojvodini, saradnji privrednih subjekata i administracije i modelima kreiranja pozitivne investitorske klime.

„AP Vojvodina i Arad se suočavaju sa veoma sličnim problemima. Samo čvrstom privrednom, ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom vrstom saradnje možemo zajednički naći odgovore na pitanje kako da zadržimo mlade na ovim prostorima i kako da naše regije postavimo u centar zbivanja i odlučivanja“, rekao je Pastor i dodao da institucionalni okviri za saradnju postoje i da treba iskoristiti njihov pun potencijal.
Ćurčić istakao je da Županija Arad i AP Vojvodina neguju decenijsku prijateljsku i partnersku saradnju koja je tokom godina doprinela brojnim privrednim kontaktima, bliskim univerzitetskim vezama, snažnoj povezanosti pre svega pograničnih gradova i mesta, zajedničkim projektima iz oblasti kulture, sporta i turizma.

On je ukazao na nameru i spremnost Pokrajinske vlade da se ova saradnja produbi novim zajedničkim projektima, a da potpisan Sporazum o saradnji predstavlja temeljan okvir za ostvarivanje daljih zajedničih cil?eva.

Tokom posete, predsednik Županijskog veća Arad Justin Ćonka i predsednik Skupštine APV održali su sastanak tokom kojeg su razgovarali o narednoj poseti delegacije Arada AP Vojvodini.

Ćonka i Pastor načelno su se dogovorili će tokom jeseni biti organizovana poseta privredne i političke delegacije Arada.
Svečanom obeležavanju tridesete godišnjice od osnivanja Županijskog veća Arada prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade Rumunije Kelemen Hunor, generalni konzul Republike Srbije Vladan Tadić, delegacije drugih županija i gradova, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar