U trendu

Patrijarh Kiril: Iracionalna mržnja prema pravoslavnom narodu

MOSKVA – Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da je sukob u Ukrajini posledica dugotrajnog civilizacijskog sukoba i da se može uočiti iracionalna mržnja prema narodima koji ispovedaju pravoslavlje.

„Osvrćući se na okolnosti iz kojih je ovaj sukob krenuo, možemo, između ostalog, u njima uočiti neospornu versku dimenziju: iracionalnu mržnju prema narodima koji ispovedaju pravoslavlje“, rekao je patrijarh.

Ukoliko se pogleda u prošlost, kaže on, mora se postaviti pitanje da li je ta mržnja i bila razlog da se celokupna moć zapadne vojne mašinerije obruši na Jugoslaviju 1999. godine.

„Nije li to razlog što se ekonomskim i političkim ucenama, uz pomoć takozvanih obojenih revolucija, dosledno zabija klin između zemalja čiji su narodi nosioci pravoslavlja“, upitao je patrijarh Kiril, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, manifestacija ove mržnje se vidi u progonu Ukrajinske pravoslavne crkve, podsticanju raskola od državnih organa Ukrajine, a kasnije i podržavanje svega toga od pojedinih poglavara pomesnih crkava, koji sprovode volju međunarodnih pokrovitelja.

Ocenio je da je postalo očigledno da su oni koji su rasplamsali vatru građanskog sukoba u Ukrajini želeli, a žele i danas, da je prošire na sve zemlje ruskog sveta – na Rusiju, Belorusiju, baltičke zemlje, Moldaviju, zemlje Kavkaza i Srednje Azije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar