U trendu

Patrušev: SAD testiraju biološko oružje; Moravijecki: Smernice MOK-a pogrešne

MOSKVA/KIJEV – Sekretar Saveza bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da nije samo Ukrajina poligon SAD za testiranje američkog biološkog oružja, već da su na meti i Gruzija, Moldavija kao i neke države članice Šangajske organizacije za saradnju.

On je na sastanku Šangajske organizacije u Nju Delhiju rekao i da je neophodno da se u okviru organizacije razmotre pitanja bezbednosti od biološke bezbednosti, prenosi Rojters.

Prema rečima Patruševa, postoje neoborivi dokazi da Vašington vodi široku biološku aktivnost na teritoriji Ukrajine, kao i da su američke elite umešane u te procese.

„U oblasti oko Ternopolja, Odese, Harkova, Nikolajeva, registrovane su epidemije infekcija u blizini instituta gde se izučavaju uzročnici bolesti, hemoragijska groznica, kolera, svinjski grip, hepatitis tipa A, botulizam“, naveo je on.

POTPREDSEDNICA UKRAJINSKE VLADE Irina Vereščuk upozorila je ruske građane da „ne usvajaju decu ukradenu iz Ukrajine i transportovanu u Rusiju“.

Ona je na svom Telegram nalogu napisala da je „posebno odvratno javno se hvaliti ilegalnim aktivnostima“, i dodala da je „odvođenje dece bez roditelja iz Ukrajine i davanje na usvajanje ruskim građanima nezakonito i podlo“.

Ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin istražuje više od 16.000 slučajeva deportacije dece.

MONASI KIJEVSKO-PEČERSKE lavre neće napustiti manastir 29, 30. niti 31. marta, niti ikad, jer ukrajinske vlasti nemaju zakonskog osnova za njihovo iseljenje, izjavio je danas portparol kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Kliment.

On je naveo da pismo koje je monasima uputio Državni muzej „Kijevo-pečerska lavra“ sa zahtevom da napuste manastir nema pravni osnov za njihovo iseljenje i da je potrebna sudska odluka, koje trenutno nema, prenosi Sputnjik.

Kliment je ocenio da bi nasilno isterivanje monaha iz manastira, ako do toga dođe, bilo protivzakonito i jednostavno će postati dokaz postojanja ozbiljnog problema sa poštovanjem ljudskih prava u Ukrajini.

POLJSKI PREMIJER Mateuš Moravijecki osudio je danas smernice Međunarodnog olimpijskog komiteta koje dozvoljavaju ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče pod neutralnom zastavom, nazivajući to „pogrešnom i lošom odlukom“.

„Mi ćemo veoma snažno protestovati protiv toga, jer je to korak ka navikavanju na ovaj okrutni rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine, a samim tim i protiv celog slobodnog sveta“, rekao je Moravijecki, prenosi Si-En-En.

Ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je učešće na većini međunarodnih takmičenja u februaru 2022. zbog invazije Rusije na Ukrajinu, a prema preporukama Izvršnog odbora Međunarodnog Olimpijskog komiteta.

Predsednik MOK-a Tomas Bah u utorak je predložio nove smernice koje će omogućiti ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče kao neutralni, otvarajući tako put njihovom povratku na međunarodna takmičenja.

„Sigurno nećemo sami povlačiti naše sportiste, ali ćemo pokušati da napravimo koaliciju zemalja. I to je ono što sam naložio ministru sporta Kamilu Bortničuku, da zahteva od MOK-a da povuče ovu veoma pogrešnu i lošu odluku“, dodao je poljski premijer.

PRVA ŠPANSKA pošiljka od šest tenkova Leopard 2 A4 u Ukrajinu biće poslata posle Uskršnjih praznika 9. aprila, izjavila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles.

Obraćajući se španskim poslanicima u parlamentu, Robles je rekla da su borbeni tenkovi, za koje je rekla da nisu korišćeni od 1990-ih, popravljeni i da se trenutno testiraju u gradu Kordobi na jugu Španije.

Špansko ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da će šest tenkova biti isporučeno u Ukrajinu do kraja ove nedelje, a Si-En-En navodi da je Španija prvi put najavila da će poslati tenkove Leopard Ukrajini u februaru, dan pre nego što je španski premijer Pedro Sančez otputovao u iznenadnu posetu Kijevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.