U trendu

Penava: Izvršnu vlast čisti sudska

ZAGREB – Opozicioni političari oštro su kritikovali najavljenu rekonstrukciju vlade hrvatskog premijera Andreja Plekovića, a predsednik Domovinskog pokreta, gradonačelnik Vukovara i bivši HDZ-ovac Ivan Penava je konstatovao da izvršnu vlast „čisti“ sudska, zbog, kako kaže, njenog protivzakonitog rada.

Penava je nazvao floskulama izjavu Plenkovića da je dobio zeleno svetlo za rekonstrukciju vlade.

“Jedina je istina da DORH menja vladu i da oni prave rekonstrukciju. Ovo je očajnički pokušaj zadržavanja na vlasti”, rekao je Penava u izjavi za zagrebačku N1 tv.

Rekonstrukciju vlade komentarisao je poslanik suverenista Marijan Pavliček, koji je i ranije rekao da je Plenkovićevu vladu napustilo više ministara nego izvršnu vlast Ive Sanadera.

Najavljenu rekonstrukciju je nazvao tragikomičnom.

Istaknuo je da ova vlada više nema legitimitet i da se u rekonstrukciju ide zbog pokretanja istraga.

“Potrebni su prevremeni izbori, hrvatski građani nemaju više vremena za čekanje i ne mogu da čekaju da prođe još dve godine uzalud“, rekao je Pavliček.

Mirela Holi, koja je osnovala stranku Održivi razvoj Hrvatske i nekada ministarka u vladi Zorana Milanovića smatra da Plenković ima pravo da smenjuje svoje ministre, jer je, kako kaže, on odgovoran za uspeh vlade.

Ukazala je, međutim, da je za to ipak potrebno da postoje određeni razlozi.

“Treba videti radi li svaki ministar na osnovu programa vlade. Ako on odrađuje svoj posao u skladu s programom koji je vladajuća koalicija obećala, ne vidim razloga da se ministri menjaju“, rekla je Holi.

Istakla je, međutim, da ako je ministar uhvaćen u nekim aferama, ako postoje sumnje na korupciju ili druge radnje, onda naravno da mu se treba zahvaliti na saradnji.

Plenković je sinoć potvrdio da je dobio odrešenu ruke za rekonstrukciju vlade, a mediji spekulisu da će biti zamenjeno najmanje tri člana, a možda i sedam.

Socijaldemokrata Davorko Vidović smatra da prilikom rekonstrukcije premijer Plenković ne bi trebalo da zaobiđe ni ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana za kojeg je rekao da je hodajuća blamaža Vladimiru Putinu kao krvniku i zločincu.

Grlićevu izjavu o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je zločinac, nazvao je sramotnom.

„Nakon toga smo juče imali priliku da vidimo jedno mucavo, nesuvislo, konfuzno i ponižavajuće opravdavanje…“, rekao je.

Arsen Bauk iz SDP-a smatra da Plenkovićeva vlada više nema legitimitet, jer njen šef, kako kaže, nije u stanju da odabere kvalitetnu ekipu.

„Premijer Plenković do sada je pokazao nenadmašan talent u lošem izboru kadrova i menja ministre prvenstveno zbog sumnje na korupciju. Narod više nema vremena za čekanje“, naveo je Bauk.

Šef Mosta Božo Petrov smatra da je premijer Plenković prokockao sve šanse i da nikakva rekonstrukcija ne dolazi u obzir.

„I to nije samo naše nego mišljenje i svih građana Hrvatske. Naravno da će njegovo Predsedništvo učiniti sve da ostanu na vlasti. Nikakva rekonstrukcija nen dolazi u obzir, već prevremeni parlamentarni izbori“, rekao je Petrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.