U trendu

Pens: Moguć trgovinski sporazum SAD i Japana

Sjedinjene Američke Države i Japan su danas pokrenuli ekonomske pregovore, koji bi, prema rečima potpredsednika SAD Majka Pensa, mogli da rezultiraju postizanjem bilateralnog trgovinskog sporazuma.

„U nekom trenutku u budućnosti, naše zemlje će možda doneti odluku da sprovedu spoznaje do kojih smo došli u ovom dijalogu i da pokrenu zvanične pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini“, izjavio je Pens na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom japanske vlade Tarom Asom, a prenosi agencija Frans pres.

Pensova izjava dolazi u trenutku kada dve zemlje pokreću pregovore koji imaju za cilj postizanje novih ekonomskih odnosa, što je u skladu sa obećanjem američkog predsednika Donalda Trampa o fokusiranju na bilateralne trgovinske sporazume, umesto na multilateralne, koji su, kako tvrdi, naštetili SAD.

Odluka Trampa da povuče SAD iz ambicioznog sporazuma o Transpacifičkoj trgovini (TPP), koji je potpisalo 12 zemalja, bila je veliki udarac za japanskog premijera Šinza Abea, ocenjuje AFP.

U Tokiju, međutim, još uvek postoji tračak nade da će TPP, čiji su zagovornici bili SAD i Japan i koji je trebalo da predstavlja kontraravnotežu Kini, biti spasen.

Pens je, pak, izjavio da ne treba očekivati oživljavanje samog TPP-a, koji je, kako kaže, sada „stvar prošlosti“ za SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.