U trendu

Pentagon: Kina i Rusija nadmašuju opasnost od terorizma

Suprotstavljanje brzom rastu kineske vojske i rastućoj agresiji Rusije glavni su prioriteti u novoj američkoj vojnoj strategiji i nadmašuju opasnost od terorizma, objavilo je danas američko Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane SAD Džim Matis predstavio je danas u Vašingtonu novu strategiju u kojoj se navodi da suparništvo sa Kinom i Rusijom preti napretku američke vojske.

„Nastavićemo da vodimo kampanju protiv terorista, ali je suparništvo sa velikim silama, a ne terorizam, sada u fokusu nacionalne bezbednosti SAD“, rekao je Matis.

On je proglasio poraz Islamske države (ID) u Siriji i Iraku, ali je upozorio da ekstremisti ID i Al Kaida i dalje predstavljaju pretnje širom sveta.

Pentagon navodi da će rivalstvo sa Kinom i Rusijom zahtevati nove investicije kako bi se američka vojska učinila spremnijom za rat.

Strategija pokazuje zabrinutost SAD zbog kineskog vojnog prisustva u Južnom kineskom moru i pokušaja Pekinga da pojača politički i ekonomski uticaj širom sveta. Nova strategija takodje pokazuje da su SAD zabrinute zbog „agresivnih vojnih poreza Rusije“, uključujući Ukrajinu i mešanje u sukobe u Siriji, navodi agencija AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.