U trendu

Pentagon: Kina i Rusija nadmaĆĄuju opasnost od terorizma

Suprotstavljanje brzom rastu kineske vojske i rastućoj agresiji Rusije glavni su prioriteti u novoj američkoj vojnoj strategiji i nadmaơuju opasnost od terorizma, objavilo je danas američko Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane SAD DĆŸim Matis predstavio je danas u VaĆĄingtonu novu strategiju u kojoj se navodi da suparniĆĄtvo sa Kinom i Rusijom preti napretku američke vojske.

„Nastavićemo da vodimo kampanju protiv terorista, ali je suparniĆĄtvo sa velikim silama, a ne terorizam, sada u fokusu nacionalne bezbednosti SAD“, rekao je Matis.

On je proglasio poraz Islamske drĆŸave (ID) u Siriji i Iraku, ali je upozorio da ekstremisti ID i Al Kaida i dalje predstavljaju pretnje ĆĄirom sveta.

Pentagon navodi da će rivalstvo sa Kinom i Rusijom zahtevati nove investicije kako bi se američka vojska učinila spremnijom za rat.

Strategija pokazuje zabrinutost SAD zbog kineskog vojnog prisustva u JuĆŸnom kineskom moru i pokuĆĄaja Pekinga da pojača politički i ekonomski uticaj ĆĄirom sveta. Nova strategija takodje pokazuje da su SAD zabrinute zbog „agresivnih vojnih poreza Rusije“, uključujući Ukrajinu i meĆĄanje u sukobe u Siriji, navodi agencija AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar