U trendu

Pentagon objavio selfi američkog pilota sa kineskim balonom dan pre obaranja

VAŠINGTON – Pentagon je objavio fotografiju koju je napravio pilot američkog izviđačkog aviona dok je leteo iznad kineskog balona oborenog ranije ovog meseca nad teritorijalnm vodama SAD.

Selfi je napravljen iz kabine špijunskog aviona U-2 tokom praćenja leta balona iznad kontinentalnog dela SAD, prenosi BBC.

Peking je saopštio da je reč o meteorološkom balonu koji je skrenuo sa kursa, a Vašington je uveren da je balon bio deo velikog kineskog programa prikupljanja obaveštajnih podataka.

Dok je balon leteo iznad američke teritorije, najmanje dva aviona su prikupila informacije o njegovim karakteristikama i putanji, navodi BBC.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je ranije ovog meseca da su letovi otkrili da je „sposoban da sprovodi operacije prikupljanja obaveštajnih signala“.

Fotografija balona je načinjena dan pre nego što je balon oboren iznad obale Južne Karoline 4. februara inavodno „stekla legendarni status“ u Pentagonu.

Kako je rečeno, balon se nalazio na visini od 18.200 metara.

Prema podacima američkih vazduhoplovnih snaga, avioni U-2 rutinski lete na visinama preko 21.000 metara.

Napori za prikupljanje rasutih ostataka balona u Atlantskom okeanu završeni su prošlog petka.

„Komadi krhotina, uključujući njihov korisni teret, pronađeni su i proučavaju se“, rekla je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.