Pentagon upozorava: Svet se približava nuklearnom ratu

Svet se približava nuklearnom ratu, jer svi potencijalni protivnici Sjedinjenih Američkih Država, među kojima su Rusija i Kina, razvijaju nove nuklearne rakete, bombardere i podmornice, piše „Dejli mejl“, pozivajući se na izveštaj američkog Ministarstva odbrane o nuklearnim operacijama.

Pored toga, Severna Koreja je ubrzala testiranja raketa koje su u stanju da stignu do kontinentalnog dela SAD, dok Iran trenutno poseduje tehnologije koje mu omogućavaju da u roku od godinu dana napravi nuklearno oružje ukoliko bude želeo, prenosi britanski list.

Takođe se ističe da su SAD od 2010. pokušavale da pregovaraju o smanjenju nuklearnih kapaciteta, „ali niko od potencijalnih protivnika nije umanjio ulogu nuklearnog oružja u svojoj strategiji za nacionalnu bezbednost, ni količinu nuklearnog oružja kojima raspolaže“. Štaviše, dodaje se, „oni se odlučno kreću u suprotnom pravcu“.

Pentagon tvrdi da je zbog toga u nekoliko delova sveta povećana verovatnoća izbijanja regionalnih sukoba s učešćem protivnika koji poseduju nuklearno oružje, a takođe su povećane šanse da nuklearna eskalacija preraste u krizu ili sukob.

Kako navodi „Dejli mejl“, Rusija i Kina predstavljaju najozbiljnije pretnje za SAD zbog tehnologija i arsenala koje poseduju.

Podsetimo, Rusija i SAD su 2019. godine izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisanog 1987. godine koji je zahtevao od SAD i SSSR da unište sve nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Međutim, Moskva i Vašington su ove godine produžile Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja (START 3) i to je jedini sporazum o ograničenju naoružanja između Moskve i Vašingtona koji je na snazi. Sporazum je produžen do 5. februara 2026.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.