U trendu

Peruanska predsednica pomaže tužilaštvu u slučaju poginulih u protestima

LIMA – Predsednica Perua Dina Boluarte izjavila je danas da će tužilaštvu obezbediti sve neophodne resurse kako bi se istražila smrt 22 osobe poginule za vreme protesta koji su u toj zemlji izbili nakon hapšenja bivšeg predsednika Pedra Kastilja, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Perua Viktor Rohas izjavio je ranije danas da poseduje informacije da bi 4. januara ponovo moglo da dođe do protesta.

Ranije je predsednica Boluarte navela da ona upravlja „prelaznom vladom“ i pozvala Kongres da usvoji predlog za raspisivanje opštih izbora.

Protesti u Peruu su izbili 7. decembra posle svrgavanja i hapšenja dotadašnjeg levičarskog predsednika Pedra Kastilja zbog pokušaja da raspusti Kongres, što je ocenjeno kao pokušaj državnog udara.

Kastiljo je iz zatvora pozvao na proteste protiv nove vlasti, tvrdeći da i dalje ima mandat naroda i da sebe smatra legitimnim predsednikom.

Kastiljove pristalice su poslušale njegov apel i izašle na ulice, tražeći ostavku nove predsednice Boluarte i raspuštanje Kongresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.