U trendu

Peščana oluja pogodila Peking četvrti put u mesec dana

PEKING – Peščana oluja pogodila je Peking i severoistočne regione Kine četvrti put u poslednjih mesec dana, primoravajući neke stanovnike da ostanu u zatvorenom kako bi se zaštitili od velikog zagađenja vazduha.

Kineska prestonica je od ponedeljka bila pod oblakom narandžaste izmaglice koja je visila u vazduhu do danas, ali je situacija počela da se popravlja, preneo je Si-En-En (CNN).

Pekinške vlasti su poručile deci i starijima da ostanu u zatvorenom prostoru, a zdravim odraslim osobama je savetovano da se uzdrže od aktivnosti na otvorenom.

Stanovnici su, takođe, upozoreni da ne otvaraju prozore i da nose maske.

Indeks kvaliteta vazduha u ponedeljak je skočio na nivo „veoma zagađenog“, naveo je Opštinski centar za ekološki monitoring u Pekingu.

Koncentracije čestica PM10 premašile su 1.321 mikrogram po kubnom metru, prema podacima Centra, što je skoro 30 puta više od dnevne prosečne preporuke od 45 mikrograma po kubnom metru koju je postavila Svetska zdravstvena organizacija.

Peking redovno pogađaju peščane oluje na proleće, a smog pogoršavaju industrijska aktivnost i seča šuma na severnu Kine.

Prema podacima kineske Centralne meteorološke opservatorije, ovoga puta, pogođena područja protezala su se čak na jug do Šangaja i do delova Heilongjianga, najsevernije provincije zemlje.

Pogođene su bile i oblasti Sinđijang, Unutrašnja Mongolija, Gansu, Ningsija, Šansi, Hebei, Tjenđin, Šandong, Henan, Đangsu, Anhui i Hubej, navela je Opservatorija.

Najnovija peščana oluja je četvrta koja je pogodila zemlju od 10. marta, a osma od početka godine, preneli su kineski državni mediji.

Najjača peščana oluja ove godine dogodila se 22. marta, kada su čestice PM10 iznosile 1.667 mikrograma po kubnom metru, prema podacima pekinškog Opštinskog centra za ekološki monitoring.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar