U trendu

Peskov: Minsk i Protašević treba da pojasne stavove

MOSKVA – Suosnivač beloruskog opozicionog kanala „Nekta“ Roman Protasevič i vlasti Minska trebalo bi da pojasne izjave da je ta poslovnica Telegrama dobila sredstva od „ruskog biznismena“, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Vlasnika kompanije ‘Uralkali’ Dmitrija Mazepina niko nije optužio ni za šta. Protasevič nije izgovorio ime Mazepina“, istakao je Peskov, prenosi TAS S.

On je rekao i da je ruski biznismen izjavio da nema nikakve veze sa slučajem, a da je možda Protaševič govorio o nekom drugom, mada nije iznosio detalje, kao i da beloruske vlasti nisu dale potrebno objašnjenje budući da su izneti neki navodi i optužbe.
Protaševič je ranije rekao u intervjuu za beloruski TV kanal ONT da je kanal Telegram, koji su beloruske vlasti smatrale ekstremističkim, dobio sredstva od kompanije koja pripada ruskom državljaninu „vezanom za Uralski region“ i rudarsku industriju.
Beloruski ministar spoljnih poslova rekao je u intervjuu za ruski dnevnik Komersant 30. maja da su ruske obaveštajne agencije pružile informacije beloruskim vlastima o mogućim provokacijama uoči predsedničkih izbora 9. avgusta, a prema njegovim rečima, postojale su pretpostavke da su bivši ruski oligarsi mogli biti umešani u te aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.