U trendu

Peskov: Nove isporuke oružja Ukrajini mogu dovesti do podizanja nivoa sukoba

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da nove isporuke oružja Ukrajini ne idu u korist panevropskoj bezbednosti i mogle bi dovesti do podizanja nivoa sukoba.

Peskov je to rekao, komentarišući izjavu ambasadora Rusije u Vašingtonu, Anatolija Antonova, koji je ranije kazao da Vojska Rusije neće ostaviti bez odgovora eventualne napade na rusku teritoriju, uključujući i Krim, prenosi RIA.

„Naravno, ova rasprava se odnosi i na prihvatljivost snabdevanja Ukrajine oružjem koje će joj omogućiti da udari na rusku teritoriju, iako Ukrajina i pored toga ima oružje kojim neprestano, svakodnevno udara na rusku teritoriju. To je potencijalno izuzetno opasno, to će značiti dovođenje sukoba na novi kvalitativni nivo, što, naravno, neće slutiti na dobro u smislu globalne i panevropske bezbednosti“, rekao je Peskov.

Antonov je ranije rekao da će Rusija uništiti svako oružje koje Amerikanci i njihovi saveznici isporuče Ukrajini i da će snabdevanje Ukrajine oružjem samo dovesti do više civilnih žrtava.

Kako navodi RIA, prema pisanju američkih medija, Vašington bi ovog petka mogao da usvoji još jedan veliki paket vojne pomoći Ukrajini.

Nove isporuke oružja verovatno će najaviti i druge zapadne zemlje, čiji će se vojni lideri sutra sastati u vojnoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.

Rojters je ranije preneo da će jedna od tema razgovora tokom sastanka biti i potencijalna isporuka nemačkih tenkova tipa „Lepard“ Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar