U trendu

Peskov: SAD nisu kontaktirale Rusiju nakon objave novinara o napadu na gasovod

MOSKVA – Američka strana nije kontaktirala Rusiju nakon objave američkog novinara Simora Herša o terorističkom napadu na Severni tok, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Peskov je odrečno odgovorio na pitanje novinara da li je američka strana pozvala Rusiju nakon objave Herša o terorističkom napadu na Severni tok, prenele su RIA novosti.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš potvrdio je ranije za RIA Novosti autorstvo članka o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2.

Herš tvrdi, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Severnog toka 1 i 2 doneo lično predsednik SAD Džozef Bajden, što je Bela kuća kategorički odbacila.

Kako prenosi Rojters, Herš je u članku objavljenom na svom sajtu naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda Severni tok 2, u junu prošle godine, postavili ronioci američke mornarice, u okviru vojne vežbe „Baltops“, a koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.

Prema Heršu, Bajden je takvu odluku doneo posle devet meseci razgovora sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugim funkcionerima.

Bela kuća je kategorički odbacila navode iz Heršovog teksta.

„Ovo je potpuna laž i fikcija“, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da SAD imaju pred sobom pitanja na koja treba da odgovore u vezi sa eksplozijama na podmorskim gasovodima Severni tok.

Simor Herš je istraživački novinar koji je pisao, pored ostalih, i za „Njujorker“ i „Njujork tajms“, a 1970. dobio je Pulicerovu nagradu.

Državno tužilaštvo Ruske Federacije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma nakon oštećenja gasovoda Severni tok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar