U trendu

Pet ambasada i EU: Entiteti bez prava na otcepljenje od BiH

SARAJEVO – Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu izdale su večeras zajedničko saopštenje povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

„Ponovo izražavamo svoje opredeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcepljenje od BiH“, navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi Klix.ba.

U vreme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivaju sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podele.

„Put napred za BiH je jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR-ovoj agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, nastavljamo pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u sprovođenju civilnog dela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlašćenjima koja mu je dala međunarodna zajednica.

NSRS usvojila je u sredu u Banjaluci zaključke u vezi sa ocenom rada visokog predstavnika, primenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Usvojena je i informacija o primeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Skupština RS smatra da je vreme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vreme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.