U trendu

Petkov: Severna Makedonija u EU za najmanje 10 godina

SOFIJA – Premijer Bugarske Kiril Petkov Severnu Makedoniju vidi u Evropskoj uniji za najmanje 10 godina, kada će, kaže, EU garantovati i prava Bugara u ovoj državi.

Petkov je za BTV rekao da, ako te garancije budu stavljene u evropski sporazum za Severnu Makedoniju, Bugarska više neće sama braniti ta prava, nego će ih garantovati sporazum sa Evropskom unijom, prenosi MIA.

On je ocenio da je ukidanje veta Severnoj Makedoniji na početak pregovora sa EU, odnosno da li ga ukinuti ili ne – pogrešan nacin razmišljanja.

Prema mišljenju Petkova, Severna Makedonija će biti u EU najranije za 10 godina, jer, kako je ocenio, „ima mnogo poglavlja na njenom putu ka Evropi“. Istakao je da Bugarska samo mora da postavi svoje uslove, navodeći kao primer Ustav pre prvog poglavlja.

„Ali, u ova posebna poglavlja možemo staviti sve uslove koji su nam potrebni. I tako nećemo rešiti problem koji trenutno postoji za nedelju ili dve, a imaćemo 10 godina da radimo zajedno da Severna Makedonija zaista bude evropska država i da sva prava Bugara koji tamo žive budu potpuno zaštićena. Dakle, pristup treba da bude pametniji“, smatra Petkov.

Dodao je da ima mnogo onih koji pokušavaju da poljuljaju dobre odnose između Bugarske i Severne Makedonije, ali da bugarska vlada neće podleći takvim provokacijama, kojih, kako kaže, ima sa obe strane.

„Imamo jedan zajednički cilj – da Severna Makedonija bude evropska zemlja, dobar sused. Zajedno možemo da ostvarimo ekonomski rast i sve ove nacionalističke povike i provokacije treba samo da ignorišemo kako bismo išli napred“, istakao je Petkov.

Bugarska od novembra 2020. godine blokira pocetak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, zahtevajući da prvo budu rešena sporna istorijska i jezička pitanja između dve zemlje. Sofija, naime, traži da Severna Makedonija prizna bugarske korene makedonske nacije i jezika i tvrdi da je jezik kojim govore stanovnici Severne Makedonije samo dijalekt bugarskog jezika, koji je u vreme bivše Jugoslavije pretrpeo izvesne promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar