U trendu

Picula: Nije isklucen prekid pregovora bude li jos kritika EU

ZAGREB – Evropski poslanik Tonino Picula izjavio je večeras da ne isključuje prekid pregovora Srbije o pridruživanju EU ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavi sa politikom koja bi izazvala dodatne kritike Brisela.

On je istakao da je od mnogih stvari koje je danas rekao Vučić možda najznačajnija njegova izjava, koju treba zapamtiti, da će morati da proceni da li je došlo vreme da se prihvati drugačija realnost.

„Čini mi se da je on dugo živeo u alternativnoj stvarnosti, pokušavajući da spoji nemoguće, a okolnosti su mu dugo išle u prilog. Sa promenom koja je nastala na geopolitičkom planu posle 24. februara i ruske agresije na Ukrajinu, mnogo toga se promenilo i ubrzalo“, rekao je Picula za N1 Zagreb.

Komentarisući napredak Srbije u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, Picula je rekao da su oni praktično već zamrznuti jer dugo nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje ili klaster, a sve su manje šanse da se bilo šta otvori do kraja godine.

„Još postoji mogućnost da Srbija popravi svoju percepciju nekom drugom politikom, ali ako predsednik Vucić nastavi sa ovom politikom i ako izazove dodatne kritike u EU, nije isključena ni obustava pregovora“, tvrdi Picula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.