U trendu

Pilsel: Patrijarh SPC nije pročetnički orijentisan

ZAGREB – Ugledni hrvatski teolog i novinar Drago Pilsel oštro demantuje da je novoizabranii patrijarh SPC Porfirije pročetnički orijentisan, a povodom fotografije i snimka koji kruži društvenim mrežama kojima se to želi dokazati.

U izjavi Pilsela dostavljenoj Tanjugu, on kaže da je, prema njegovim saznanjima od bratstva manastira Kovilj, sporna fotografija nastala 2013. dok se radila reportaža o monaškom životu za beogradski nedeljnik NIN.

Tada je, ističe Pilsel, Porfirije Perić, novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, bio iguman (starešina) u Kovilju i vikarni episkop jegarski.

„Fotografia na kojoj se vidi gospodin Porfirije, iza kojeg među ikonama stoji slika četničkog vođe Draže Mihailovića, nije snimljena u privatnim prostorijama niti u sobi igumana Porfirija nego u jednoj zajedničkoj prostoriji gde su monasi primali goste, posetioce“, navodi Pilsel.

Dodaje da su mnogi od tih posetilaca u toj sobi ostavljali razne predmete i poklone.

„Nepažnjom braće koja su vodila računa o toj sobi je tamo ostala ta slika Draže Mihailovića a da iguman Porfirije toga nije bio svestan dok je pozirao fotografu“, naveo je Pilsel.

On kaže da je ovu informaciju proverio kod jednog od sada najbližih saradnika patrijarha Porfirija, koji dobro poznaje manastir Kovilj.

Pilsel, koji dobro poznaje novoizabranog srpskog patrijarha, ističe da poglavar SPC „ni na koji način ne podržava četništvo niti koketira se četništvom“.

„To pitanje je u potpunosti raščišćeno i pojašnjeno dosta davno kada su ga iz četničkih krugova 2014. napali puštajući video snimak iz Čikaga (dok je tamo bio u obilasku vernika još kao vikarni episkop jegarski) a nakon što je tadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije oštro kritikovao skrnavljenje hrvatske zastave u Skupštini Srbije od Šešeljevih radikala. To je Porfirije bio dužan da učini i kao hrvatski državljanin“, podseća Pilsel.

Na navedenom snimku se, ukazuje Pilsel, jasno vidi, naravno, ukoliko se, kako kaže, gleda celovito a ne ova „manipulativna verzija koja ponovo kruži internetom, da Porfirije ne zna šta se to peva i da, kada shvata da se pesmom veliča vojskovođa četnički, prestaje da peva, dok mu govor tela otkriva nelagodu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.