U trendu

Pisonero o krizi u CG i očekivanjima EU

BRISEL/PODGORICA – Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez izjavila je danas da se EU nada da trenutna politička dešavanja u Crnoj Gori neće odlagati sprovođenje reformi koje su na čekanju.

„Kao što su jasno istakli predstavnici EU tokom njihove nedavne posete Crnoj Gori, zemlja treba hitno da sprovede ključne reforme u vladavini prava. Konkretno, nedostatak imenovanja u sudstvu, koja su dugo vremena na čekanju, ima zabrinjavajučhi uticaj na celokupno funkcionisanje crnogorskog pravosuđa i u konačnom na njegovu sposobnost da isporuči pravdu“, kazala je Hernandez.

Zadaci crnogorskih vlasti su, kako je naglasila, „jasni i EU čhe nastaviti da čini sve što može da pomogne Crnoj Gori u procesu pristupanja, u interesu građana Crne Gore i evropske budućnosti zemlje“.

„Nadamo se da trenutna politička dešavanja nečhe dalje odlagati sprovođenje EU reformi koje su na čekanju“, poručila je Hernandez, preneo je portal RTCG.

Skupština Crne Gore nije na jučerrašnjoj vanrednoj sednici izabrala četiri člana Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika.

Kandidati su bili Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš i nijedan nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Naredno glasanje moguće je za mesec dana, ali to može potrajati i duže zbog krize vlade u koju je zapala Crna Gora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.