Pjongjang: Pokušaj SAD da uspostave kontakt je jeftin trik

PJONGJANG – Prva zamenica ministra spoljnih poslova Sevrene Koreje Čoe Son Hui, potvrdila je da su SAD nedavno pokušale da uspostave kontak sa Pjongjangom i ocenila da je taj pokušaj „jeftin trik“ na koji Sdeverna Koreja nikada neće odgovoriti sve dok SAD ne odbace svoju neprijateljsku politiku.

Izjava Čoe Son Hui je prvo odbijanje pokušaja uspostavljanja komunikacije Bajdenove adminstracije sa Severnom Korejom u trenutku dok su američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin u zvaničnoj poseti Južnoj Koreji, preneo je Rojters.

Čoe je izjavila da je Severna Koreja jasno poručila da neće razgovarati sa SAD sve dok Vašington vodi nepirjateljsku politiku sankcija i vojnih manevara i ocenila pokušaj Vašingtona kao „jeftin trik“ kojim se kupuje vreme i utiče na javno mnjenje.

„Ono što se čuje iz Vašingtona od kako je na vlasti novi režim, samo su ludačke teroije o „pretnji iz Severne Koreje“ i neutemeljena retorika o „kompletnoj denuklearizaciji“, poručila je Čoe.

U međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom posete Seulu optužio Severnu Koreju da sprovodi „sistematsko i rasprostranjeno ugnjetavanje“ sopstvenog naroda i ukazao da su SAD i njeni saveznici posvećeni denuklearizaciji Severne Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.