U trendu

Plenković: HR namerava da pomogne susedima

ŽENEVA – Zemlje zapadnog Balkana polažu nade u hrvatsko predsedavanje Savetom EU i dobijanjem pozitivnog odgovora za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije do zagrebačkog samita u maju, rečeno je danas na ženevskom skupu o evropskim perspektivama zemalja jugoistočne Evrope, javila je Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da „Hrvatska ima nameru da pomogne svojim susedima“ i da bi bilo „idealno postići konsenzus“ o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom do maja.

„Mi nismo preterani optimisti, a ni veliki entuzijasti. Ali taj proces treba da ide dalje. Bez te perspektive ne možemo računati na ubrzani ekonomski razvoj, prave demokratske vrednosti i suaadnju, a u skadu s tim, na dalje jačanje stabilnosti i bezbednosti našeg neposrednog susedstva“, istakao je Plenković.

Evropski savet u oktobru nije postigao dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Većina zemalja je bila za, ali odluka mora da bude jednoglasna.

Francuska kao najglasnija protivnica skorog evropskog proširenja, kao i Holandija i Danska, nisu podržale dve balkanske zemlje.

Severnomakedonski premijer Zoran Zaev podsetio je da su učinjene „mnoge promene želji za napredovanjem i približavanju evropskoj integraciji“.

Polaže nade u hrvatsko predsedavanje Savetom EU jer smatra da će biti „više fokusa na celi region“ i ističe da će S. Makedonija „nastaviti da sprovodi reforme“.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da se osećaju kao da su „ostali bez kompasa“, ali je članstvo u EU „ono što Albanija i njeni građani žele“.

Crnogorski vicepremijer Zoran Pažin poručio da je u Podgorici očekuju da EU „zažmiri na naše slabosti“.

„Baš suprotno, želimo da izgradimo zajednicu koja poštuje evropska pravila i standarde“, rekao je Pažin.

Predsednik bosanskohercegovačke vlade u tehničkom mandatu Denis Zvizdić ponovio je da „članstvo u EU nema alternative i da EU treba da nastavi da podržava i uaže u jugoistočnu Evropu“.

Zvizdić je komentarisao izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je „BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava se s problemom povratka džihadista“ iistakao da u poslednje tri godine nijedan BiH državljanin nije otišao na strano ratište i nije učestvovao u terorističkom činu.

„Napravili smo ozbiljan iskorak u borbi protiv terorizma“, rekao je Zvizdić i dodao da je Sarajevo otvoreno za saradnju s Francuskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.