U trendu

Plenković na sastanku „Buča-odgovornost Rusije za zločine u UKR“ u Kijevu

KIJEV/ZAGREB – Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković doputovao je u Kijev, gde
će učestvovati na sastanku na vrhu „Buča – odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini“, a povodom godišnjice oslobođenja tog ukrajinskog grada.

Skupu prisustvuju predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, moldovska predsednica Sandu, slovački premijer Heger i slovenski premijer Robert Golob.

Kako je najavljeno Plenković će imati bilateralne susrete sa Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Prisustvovaće i komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i na dodeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima.

Plenković će položiti i venac pred Zidom sećanja na poginule za Ukrajinu.

Iz Vlade Hrvatske podsećaju da je ovo druga poseta Plenkovića Ukrajini od početka rata februara prošle godine.

„Hrvatska Vlada je konzistentna i jasna u snažnoj podršci Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka. Nastavljamo sa pružanjem političke, diplomatske, ekonomske, vojne, tehničke i humanitarne pomoći i snažno se zalažemo za evropski put Ukrajine, nzinu nezavisnost, suverenitet i teritorijalnu celovitost te reintegraciju okupiranih područja“, naveli su iz hrvatske vlade.

Dodali su da solidarnost s ukrajinskim narodom Hrvatska pokazuje i prihvatom i zbrinjavanjem ukrajinskih izbeglica.

„Od samog početka ruske agresije, Hrvatska je uključena u aktivnosti vezane za osiguranje odgovornosti za počinjene zločine u Ukrajini, a što je i tema sastanka na vrhu u Kijevu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar