U trendu

Plenković: Nismo smetnuli s uma tužbu protiv Srbije

ZAGREB – Hrvatska nije smetnula s uma podizanje tužbe protiv Srbije i zahteva za ratnu odštetu, na tome se radi, rekao je danas premijer Andrej Plenković u saboru, a na molbu jednog poslanika da parlament osudi poziv srpskog predsednika Aleksandra Vučića za isticanju srpske zastave, odgovorio je predsedavajući Gordan Jandroković, rekavši da to nije tema i da je ta „inicijativa promašena“.

Hrvatski sabor je danas otpočeo redovno jesenje zasedanja sa „aktuelnim prepodnevom“, kada poslanici postavljaju pitanja premijeru i ministrima, koja su se tokomprvih sat-dva uglavnom odnosila na Srbiju.

Na pitanje Stipa Minarića iz opozicionog Domovinskog pokreta, kada će biti podignuta tužba protiv Srbije sa zahtevom za ratnu odštetu, Plenković je odgovorio da je ta tema dignuta na bilateralni nivo.

„Radimo na tomu, nismo to smetnuli s uma. DIjalog koji naši ministri i ja lično vodimo s udruženjima hrvatskih logoraša, iskreni su i konkretni. Mi ćemo na tome istrajati, nastojaćemo da pravda bude realizovana. Bitno je da istina o Domovinskom ratu nije upitna. Svesni smo patnje svih onih koji su prošli logore, nismo to zaboravili“, rekao je Plenković.

Miranić je dodao da tužba i ratna odšteta nisupitanje novca već dostojanstva i primeti dapojedinci gube privatne tužbe protiv Srbije i još, kako je rekao, moraju daplate sudske troškove.

On je upitao zašto država Hrvatska ne stane iza tih ljudi, ali na to nije dobio odgovor.

A na molbu jednog poslanika da parlament osudi poziv predsednika Srbije Vučića da svi Srbi u svetu istaknu srpsku zastavu, povodom današnjeg obeležavnaja Dana srpskog jedinstva, odgovorio je predsednik sabora Jandroković.

On je podsetio da je jučeno rečeno ono što je, kako je rekao, trebalo da bude kazano.

„O tome možete govoriti toekom rasprave, nemamo posebno tačku o tome, ta tema ne zaslužuje posebnu raspravu jer je inicijativa promašena, svima je jasno. Drago mi je da su se pripadnici srpske manjine o tome izjasnili“, rekao je Jandroković.

Ministar spoljnih poslova Goran Grlić Radman je na pitanje Roberta Jankovića o granici sa Srbijom na Dunavu, rekao da su pregovori o konačnom utvrđivanju hrvatsko-srpske granice u toku.

On je podsetio da je na poslednjoj sednici komisije u junu 2019. u Beogradu zakljuceno da postojeća odstupanja katastarskih granica nisu toliko velika da se ne bi moglo barem pokušati da se topitanje reši dogovorom.

Hrvatski stav, kazao je, zasniva se na medunarodnom pravu i da su područja na levoj obali Dunava ukupne površine 115 kilometara, među kojima su i područja Kendije i Karapandže, Vukovarske i Šarengradske ade, katastarski evidentirana u Hrvatskoj i nad njima Hrvatska ima isključivu građansko-pravnu, upravnu, sudsku i policijsku nadležnost.

„Ako se to pitanje ne reši bilateralno, postoji Medunarodni sud pravde”, kazao je Grlić Radman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.