U trendu

Plenković o rastu, inflaciji i Hrvatima uhapšenim u Zambiji

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković osvrnuo se na današnjoj sednici vlade na prognoze Evropske komisije prema kojima bi Hrvatska bila na četvrtom mestu po rastu, što bi, kako je kazao, bio dvostruko brži rast od proseka EU.

„Za 2023. EK procenjuje da će Hrvatska ostvariti rast od 1.23 posto. Tu smo na 9. mestu. Oni prognoziraju da će inflacija ići na 6.5 posto, što znači da će biti niža“, rekao je Plenković na otvorenom delu sednice vlade.

Plenković je govorio i o osam hrvatskih državljana koji su u Zambiji optuženi za trgovinu decom, što je, kako je kazao, tema koja već sedmicama okupira hrvatsku javnost.

Hrvatske građane je pozvao da ne dozvole da govor mržnje bude bitniji od te dece i dodao da, ako je nečega i bilo, o tome će, kazao je, odlučiti nadležna tela.

Poručio je da će vlada štititi interese te dece, ona imaju pravo na porodicu i bezbednost.

„Prva poruka koja mi se čini važnom je da će hrvatska vlada štititi prava i interese svojih državljanja u Zambiji. To činimo od početka slučaja, činićemo i dalje. Zgroženi smo stigmatizacijom, politizacija ove teme očito služi za ličnu promociju pojedinaca i sticanja vidljivosti stranaka“, rekao je Plenković.

Ovog puta, dodao je, to pokušavaju preko dece koja već žive u Hrvatskoj, koja su usvojena.

„Insinuira se da su njihovi roditelji trgovci decom. Decu prozivaju na ulici, a to se deca koja su došla iz siromašnog neretko i nasilnog okruženja“, rekao je hrvatski premijer, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar