Plenković: Srbija nije ni do pola puta ka EU

ZAGREB – Srbija nije stigla ni do pola procesa u pristupanju Evropskoj uniji, izjavio je danas hrvatski premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković i uporedio pristupni period naše zemlje sa Hrvatsko.

Hrvatska je, kazao je, sa EU pregovarala 2.096 dana i za to vreme otvoreno je i zatvoreno 35 poglavlja. dok je, kako je rekao, Srbija već prošla taj period, a danije stigla ni na pola procesa.

Upitan šta misli o francuskom „non pejperu“ i da li je taj predlog srušio dosadašnja pravila igre o pristupanju EU, rekao da Makronovu ideju o reformi politike proširenja EU vidi kao želju za poboljšanjem opšteg funkcionisanja Unije.

Naglasio je da proces proširenja EU ima jasan i precizan pravni temelj navdeći da član 49 Ugovora o EU predviđa da svaka evropska država, ako zatraži, može postati članica Unije.

„Sam pregovrački okvir, koji se trenutno koristi i za Srbiju i za Crnu Goru, ima mogućnost suspenzije svakog poglavlja i vraćanja na već privremeno zatvorena poglavlja, u to je uključena reverzibilnost procesa. Poenta je da već postojeći okvir ima niz mehanizama da se sa vrlo preciznim filterima kontroliše i najsitniji korak načinjen u nekom poglavlju ili oko nekog otvorenog politickog pitanja“, rekao je Plenković

Dodao je da „nema te politike i non pejpera koji može derogirati pravo koje evropske države imaju na temelju tog ugovora“.

Hrvatski premijer je naglasio da treba praviti jasnu razliku između trenutka otvaranja pregovora i procesa pristupanja EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.