U trendu

Plenković: Učinićemo sve da zastitimo granicu HR

ZAGREB, 18. avgusta (Tanjuug) – Hrvatska će učiniti sve da ne dođe do novog migrantskog talasa, poručio je danas premijer Andrej Plenović i dodao da će u prvoj fazi ta država primiti dvadesetak osoba iz Avganista.

Reč je o osobama koje su radile ili su na neki drugi način bilii vezani za Hrvatsku. Videćemo kako će se dalje razvijati situacija i najvažnije, pitanje novog migracijskog talasa koji bi mogao da utiče na Hrvatsku“, rekao je Plenković novinarima posle sednice Predsedništva HDZ u centrali stranke.

Dodao je da je juče održan sastanak EU, a da je danas u toku sastanak ministara unutrašnjih poslova.

„Učinićemo sve da Hrvatska zaštiti svoje granice, da se izbegne veći izbeglički talas koji bi destabilizovao situaciju u Evropi“, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje o zajedničkoj migracionoj politici EU, Plenković je rekao:

“Videćemo. Sad je to teško reći. Avganistan je jedna od zemalja odakle je veliki broj ilegalnih migranata već dolazio, vodićemo računa da štitimo granicu i izbegnemo ljudske tragedije“.

Premijer je rekao da će probati da pomognu, posebno ženama, novinarima i svima koji bi, kako je kazao, sad mogli biti ugroženi.

„Treba pomoći ljudima koji su učestvovali u procesu izgradnje države. O tome se operativno još nije razgovaralo”, naveo je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.