U trendu

Pobeda Merkelove CDU u Severnoj Rajni-Vestfaliji

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) pobednik je pokrajinskih izbora u Severnoj Rajni-Vestfaliji, javljaju nemački mediji.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel postigla je veliki preokret na današnjim pokrajinskim izborima, završivši ispred vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) Martina Šulca, pokazuju rezultati ankete koju je ARD TV sprovela na biračkim mestima.

U Severnoj-Rajni Vestfaliji CDU je osvojila 34,5 odsto glasova građana, mnogo više nego 2012. kada je osvojila podršku 26,3 odsto birača, preneo je Rojters.

SPD je osvojio 30.5 odsto glasova, manje u odnosu na 39,1 odsto podrške, koju je imao 2012.

Za sada s ejoš ne zna da li je Stranka slobodnih demokrata (FDP), partner koga preferira CDU, uspela da osvoji projektovanih 12 odsto glasova kako bi zajedno mogle da formiraju većinu.

Ono što se zna jeste da vladajuća koalicija SPD-Zeleni nema neophodnu većinu jer su zeleni osvojili šest odsto glasova, što je mnogo manje u odnosu na 11,3, koliko su imali 2012.

Nacionalistička Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila je 7,5 odsto glasova.

Glasanje u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini poslednji je i najveći test pred izbore za Bundestag u septembru, navodi Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.