U trendu

Pobjeda: Gabrijel Eskobar novi Bajdenov izaslanik za Z. Balkan

PODGORICA – Novi specijalni izaslanik ya Yapadni Balkan američkog predsednika Džozefa Bajdena biće zamenik ambasadora SAD u Beogradu, karijerni diplomata Gabrijel Eskobar, javlja podorička Pobjeda pozivajući se na više neimenovanih izvora iz Vašingtona i Beograda.

Kako navodi list, Eskobar će zameniti dosadašnjeg specijalnog izaslanika Metjua Palmera u prvoj dekadi septembra, a očekuje se da će desetak dana od stupanja na dužnost krenuti u posete državama regiona, prevashodno zemljama članicama NATO-a.

Prema informacijama dobijenim od analitičara u Vašingtonu, imenovanje Eskobara je pokazatelj da se Bela kuća pod komandom Bajdena ,“odlučila za energičniju, proaktivnu ulogu na prostoru Balkana“.

„On je čovek koji završava poverene poslove i nalazi rešenja, ponekad ih i diplomatski namećući“, rekao je američki izvor Pobjede.

Eskobar je zamenik ambasadora SAD u Srbiji, a slovi za izuzetnog poznavaoca prilika na Balkanu. Na ovim prostorima je bio vrlo aktivan u periodu od 1998. do 2001. godine.

Pre nego što je imenovan za diplomatu u Srbiji, Eskobar je imao jednu od najvayžnijih funkcija u Ambasadi SAD u Iraku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.