U trendu

Pobjeda: U novoj vladi manjinama pet resora i potpredsednik

PODGORICA – U Crnoj Gori još traju konsultacije o formiranju nove vlade u kojoj će biti uključene i manjinske stranke Albanaca i Bošnjaka.

Podgorička Pobjeda pozivajući se na svoja saznanja piše da će bi manjine u novoj vladi trebalo da dobiju pet resora i potpredsedničko mesto, koje bi pripalo Bošnjačkoj stranci.

To je, kažu, epilog konsultacija predstavnika GP Ura sa manjinskim strankama koje su održane u utorak.

Izvor Pobjede iz vrha manjinskih stranaka je otkrio da albanske stranke i Bošnjačka stranka pregovaraju zajedno u paketu, a da onda resore dele između sebe.

„Albanske stranke očekuju tri resora, dok bi Bošnjačkoj stranci pripala dva resora plus potpredsedničko mesto vezano uz resor“, rekao je neimenovani izvor iz vrha manjinskih stranaka.

On je otkrio da konačan broj resora koji će dobiti manjine zavisi od toga ko su budući konstituenti vlade.

„Čekamo da vidimo da li ulaze SDP i SD, ali i SNP budući da je vrh stranke definitivno za, ali ne i pojedini odbori. SD, čini mi se, je prihvatio, tu je, dok su SDP-u neprihvatljivi neki najavljeni principi vlade. Od toga koliko će biti konstituenata zavisi i broj resora koji će nam pripasti, ali neće biti manji od pet“, rekao je isti izvor.

Ranije je objavljeno da bi buduća vlada trebalo da ima 18 ministarstava plus tri potpredsednička mesta koja su vezana za resore.

Predsednik GP Ura Dritan Abazović ranije je najavio da će vlada biti oročena na godinu dana i to do predsedničkih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.