U trendu

Pobunjenici u Z. Papui ubili četiri indonežanska vojnika

DŽAKARTA – Vlasti u Indoneziji saopštile su danas da su napadači, za koje se veruje da su pobunjenici Zapadne Papue, ubili četiri vojnika, a dvojicu ranili u napadu na vojni položaj u najistočnijem regionu države.

Oko 50 napadača, za koje se veruje da su pripadnici Oslobodilačke vojske Zapadne Papue, vojnog krila Organizacije Slobodna Papua, upalo je juče i napalo šest vojnika strelama, mačetama i sekirama, saopštila je regionalna vojna komanda Zapadne Papue, prenosi AP.

Prema saopštenju četvorica vojnika poginula su u tom napadu, a dvojica teško povređenih prebačena su u bolnicu na lečenje, dok je više od 30 vojnika krenulo u potragu za napadačima.

Sukobi između domorodačkih Papuanaca i indonežanskih snaga bezbednosti uobičajeni su u osiromašenoj regiji Papua, bivšoj holandskoj koloniji u zapadnom delu Nove Gvineje koja se etnički i kulturno razlikuje od većeg dela Indonezije.

Zapadna Papua živi u ratnom stanju od 1969. godine, kada je pokrajina pripojena Indoneziji, a većina papuanskog stanovništva to smatra nezakonitim.

Napadi separatista porasli su u poslednjih godinu dana, sa desetinama žrtava među pobunjenicima, snagama bezbednosti i civilima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.