U trendu

Počela 59. Minhenska konferencija na kojoj će učetvovati i predsednik Vučić

MINHEN – U Minhenu je danas počela 59. Minhenska bezbednosna konferencija (MSC), u toku je radni deo sastanka, a na njoj će učestvovati veliki broj međunarodnih zvaničnika, kao i šefova vlada i država i predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog društva, a ovom skupu prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zvanični deo sastanka trebalo bi da počne, kako je agendom predviđeno, oko 14 časova.
Konferencija se do 19. februara održava u hotelu Bajerišer Hof, a teme skupa će biti izazovi spoljne i bezbednosne politike, sa posebnim akcentom na rusko -ukrajinski sukob.

„Ključna tema ovogodišnje bezbednosne konferencije biće invazija Rusije na Ukrajinu, kao prekretnica u globalnoj politici i najveći evropski bezbednosni izazov, kao i ostala pitanja“, saopštili su organizatori.

Prvi sagovornik, u radnom delu konferencije, na temu globalne političke situacije, bio je bivši predsednik Nemačke Joakim Gauk.

Među govornicima koji će se obratiti na skupu su i nemački kacelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, Bil Gejts, kao i brojni drugi zvaničnici među kojima su predsednici, premijeri i ministri mnogih država.

Kako je najavljeno u agendi, obratiće se i zvanični predstavnik Ukrajine, a prema pisanju Gardijana reč je o predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Skupu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji bi, kako je najavljeno, tokom boravka u Minhenu trebalo da se sretne sa Makronom i Šolcom.

Pored tih susreta, predsednik Srbije će imati niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, među kojima su sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken, predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli, kao i predsednik grčke Vlade Kirjakos Micotakis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar