Počela druga statusna konferencija za šefove OVK

HAG – Druga statusna konferencija u procesu protiv članova Glavnog štaba OVK, optuženih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na KIM, počela je pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, poznatijih i kao Sud za zločine OVK.

Optuženi, HašimTači, Redžep Seljimi, Kadria Veselji i Jakup Krasnići prate sednicu putem video-konferencijske veze iz pritvorske jedinice u Hagu, ali su u sudinici njihovi branioci advokati.

Na današnjoj statusnoj konferenciji se raspravljaju procesna pitanja u vezi sa obelodanjivanjem dokaza za predstojeće suđenje, statusu istraga tužilaštva i odbrane i njihovog pritvora.

Tačijevi branioci, kao i optuženog Redžepa Seljimija, već su podneli pisane zahteve da im se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode, sa ili bez dodatnih mera za obezbeđenje prisustva.
Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, katolika, političkih protivnika i protivnika OVK.

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.
Uhapšeni su početkom novembra u Prištini i transportovani u pritvorsku jedinicu u Hagu.
Tači je prethodno je podneo ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.