U trendu

Počela pretresna ročišta za Netanjahua

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokušaće da odbaci optužbe za korupciju na nizu pretresnih ročišta koja su počela danas.

Netanjahuovi advokati pojavili su se danas pred sudom, s namerom da ubede izraelskog državnog tužioca da ne podigne optužnice protiv njihovog klijenta.

Ročišta će trajati četiri dana, a moglo bi da prođe nekoliko nedelja pre nego što tužilac donese konačnu odluku, prenosi AP.

Izraelski državni tužilac Avičai Mandelbilt najavio je u februaru da namerava da podnese krivične prijave protiv Netanjahua u istragama koje se vode kao slučajevi 4.000, 1.000 i 2.000, u zavisnosti od ročišta, preneo je Rojters.

Na pretresnim ročištima Netanjahuov pravni tim ima priliku da opovrgne optužbe i ubedi državnog tužioca da ih ukine ili da ih smanji.

Za sada se ne zna da li će Netanjahu prisustvovati ročištima koja su zakazana za sutra, četvrtak, nedelju i sledeći ponedeljak.

Netanjahu se može suočiti sa optužnicama za prevaru i kršenje poverenja u sva tri slučaja i za primanje mita u slucaju 4.000.

U slučaju 4.000, Netanjahu je navodno odobrio regulatorne usluge izraelskoj vodećoj telekomunikacionoj kompaniji Bezek telekom Izrael da bi zauzvarat ona pozitivno izveštavala o njemu i njegovoj supruzi Sari na novinskom vebsajtu koji je kontrolisao bivši predsedavajući kompanije.

U slučaju 1.000 Netanjahu i njegova supruga su navodno dobili poklone od Arnona Milčana, poznatog holivudskog producenta i izraelskog državljanina i australijskog milijardera, biznismena Džejmsa Pekera, uključujući šampanjac i cigare.

U slučaju 2.000 Netanjahu se sumnjiči da je postigo sporazum sa najprodavanijem dnevnikom „Jediot Ahronot“ za bolje izveštavanje, dok bi zauzvrat bio usvojen zakon koji bi usporio rast rivalskog dnevnika.

On navodi da je žrtva politički orkestriranog „lova na veštice“ da bi ga zbacili sa funkcije.

Ukoliko bude optužen, Netanjahu može postići sporazum umesto da ide na suđenje.

Ukoliko bude osuđen, optužbe za primanje mita nose zatvorsku kaznu do deset godina ili novčanu kaznu, dok optužbe za prevaru i kršenje poverenja nose zatvorsku kaznu do tri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.