U trendu

Počele ruske patrole na granici Sirije sa Turskom

MOSKVA – Pripadnici ruske vojne policije počeli su danas da patroliraju na severu Sirije duž granice s Turskom, u skladu s memorandumom o saradnji koji su potpisale Moskva i Ankara, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

„Ruska vojna policija danas je prvi put patrolirala na severu Sirije u skladu s memorandumom o saradnji Ruske Federacije i Turske Republike, potpisanim u Sočiju 22. oktobra. Stanovnici sirijskih naselja pozdravili su konvoj ruske vojne policije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici ruske vojske razgovarali s rukovodstvom lokalne administracije grada Kobanija (Ain al-Arab) o primeni odredbi memoranduma, prenosi Tas s.

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Tajiip Erdogan usvojili su juče na sastanku u Sociju memorandum o zajednickim akcijama za rešavanje situacije na severoistoku Sirije.

Prema dokumentu, od podneva 23. oktobra ruska vojna policija i sirijska vojska ulaze u podrucja koja se graniče sa zonom turske operacije u Siriji.

Kurdske grupe imaju na raspolaganju 150 sati da potpuno oslobode zonu od 30 kilometara od turske granice, nakon cega će vojske Rusije i Turske poceti zajednicke patrole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.