U trendu

Početak suđenja Pjeteru Šalji zakazan za 21. februar

HAG – Početak suđenja Pjeteru Šalji pred Specijalizovanim većima Kosova zakazan je za 21. februar 2023. godine, saopštila su danas Specijalizovana veća Kosova.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu navodi se da će se uvodna
izlaganja nastaviti 22. februara, a da će predsedavajući sudija 21. februara proglasiti početak suđenja, naložiti da se optuženom pročitaju optužbe,
obavestiti ga o određenim pravima i obavezama, pitati da li je razumeo optužnicu i da li želi da potvrdi svoje ranije izjašnjenje da nije kriv.

Nakon toga će Specijalizovano tužilaštvo, zastupnik žrtava i odbrana imati svako po dva sata za uvodno izlaganje.

Kako se navodi, sednice će biti javne i moći će da se prate na internet stranici Specijalizovanih veća na albanskom, srpskom i engleskom, sa odloženim emitovanjem od 45 minuta, ili iz galerije za posetioce u zgradi suda.

Optužnica protiv Pjetera Šalje potvrđena je 12. juna 2020. a korigovana potvrđena optužnica zavedena je 1. novembra 2021.

Šalja je uhapšen u Belgiji 16. marta 2021. i doveden u pritvorski objekat Specijalizovanih veća 15. aprila 2021. godine.

On se sumnjiči za krivična dela koja su počinjena između 17. maja 1999. godine i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu u Albaniji u fabrici koju je navodno koristila tzv. OVK.

Prema optužnici, sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani Savezne Republike Jugoslavije koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima.

On se pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.