U trendu

Početkom januara pravila za „otključavanje“ testiranjem

BEČ – Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober najavio je da će u prvoj nedelji januara predstaviti pravila koja će važiti za „otključavanje“ testiranjem, što planira austrijska vlada.

Naime, od 26. decembra Austrija je počela primenu trećeg zaključavanja, koje će trajati do 24. januara, a svi koji budu učestvovali u masovnom testiranju od 15. do 17. januara, a budu „negativni“, moći će nedelju dana pre ostalih da se „otključaju“, odnosno normalno koriste sve prodavnice, kao i idu u ugostiteljske objekte, koji bi trebalo da se otvore od 18.januara.

Anšober je, na konferenciji za štampu na kojoj je rezimirao ovogodišnji rad, ukazao da ne postoji plan da vakcinisani, u slučaju daljeg zaključavanja budu povlašćeni.

Takođe ne nemarava ni oštrije mere ako spremnost na vakcinaciju ne bude rasla.

Cilj, kako je rekao, mora biti da od aprila krene šira vakcinacija, i da mogu biti vakcinisani i oni koji ne pripadaju rizičnim grupama.

Do leta, kaže Anšober, želi se garantovati ponuda vakcinacije za sve zainteresovane.

„Nije problem količine, već vremena. Zavisi od toga kada će uslediti odobrenja I kada ćemo dobiti isporuke », objasnio je on izrazivši nadu za daljim odobrenjema vakcina.

Analizirajući protekli period kazao je da je veoma teška godina iza svih nas.

„Suočeni smo sa potpuno novim virusom i nismo imali nikakva iskustva. Austrija nije bila pripremljena na pandemiju, kao ni cela Evropa“, objasnio je Anšober.

U prvoj polovini iduće godine očekuje da će sve biti u znaku suzbijanja pandemije.

Najavio je, za prva tri meseca, pripremu za elektronski pasoš o vakcinaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.