U trendu

Podoljak: Putin ignorise ponude za spasavanje ljudi

KIJEV – Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, Mihailo Podoljak, izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin ignoriše ponude da budu spaseni ljudi iz Marijupolja.

Podoljak je rekao da se najviši zvaničnici Ukrajine stalno obraćaju svetskim liderima da bi im pomogli da ubede rusku stranu da je neophodan humanitarni koridor iz Marijupolja, piše Ukrajinska pravda.

Dodao je da se pojedini politički lideri svojim ličnim kanalima obraćaju Putinu, ističući da se to mora učiniti iz humanitarnih razloga, ali da nema reakcije sa ruske strane.

Podoljak navodi da Rusi pokazuju apsolutnu nespremnost da razgovaraju i ocenjuje da za „uništenje“ Marijupolja i puka „Azov“ ima simboličko značenje.

Ukrajinski grad Marijupolj zauzele su ruske snage, ali su u čeličani „Azovstalj“ i dalje blokirani pripadnici ukrajinskih snaga i dobrovoljačkog puka „Azov“ koji je formalno deo ukrajinske Nacionalne garde, a za koji Moskva tvrdi da je neonacistički.

Kijev tvrdi da su sa njima i civili koji su se u čeličanu sklonili zbog bombardovanja, dok Moksva ističe da njima izlazak ne dozvoljavaju komandanti ukrajinskih snaga.

Ruske snage su nekoliko puta postavljale ultimatum pripadnicima ukrajinskih snaga u „Azovstalju“ da se predaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar