U trendu

Podoljak: RUS je proslost, SRB da zauzme pravu poziciju

KIJEV – Za Srbiju je, u istorijskom smislu i srednjoročnoj perpsektivi, krajnje važno da zauzme pravu poziciju u ovom ratu jer Rusija je prošlost i saradnja s Moskvom „put u propast“, ocenio je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Podoljak je u intervjuu za današnji „Blic“ kazao da odlično razume istorijsku pozadinu odnosa Srbije prema Rusiji, ali ističe da Rusija može da postoji samo u jednoj ravni, a to je, kako kaže, „ekspanzionizam i okupacija tuđih teritorija“.

Ukazuje na to da Srbija mora da shvati da Ukrajina nije u ratu zato što želi da se bori za teritoriju.

„Radi se o napadu i odbrani ukrajinskog suvereniteta. Ovo nije rat oko granica kada krstarećim raketama raznih modifikacija već šest meseci gađaju mirna mesta. Zamislite da naša deca svakog dana idu u sklonište i tamo provode deo svog života“, kazao je Podoljak.

Ukazao je i na nekoliko, kako kaže, brojki – za šest meseci 23.000 civilnih objekata je gađano, a svega 320 vojnih.

„To je veliki rat jedne države protiv druge, za pravo te druge države na sopstveni suverenitet i postojanje“, naglasio je Podoljak.

Na pitanje da prokomentariše to što veliki broj ljudi u Srbiji smatra da je rat u Ukrajini u stvari rat Rusije i NATO i da je Ukrajina žrtva Amerike, Podoljak kaže da je to nonsens i da poručuje da Srbi ne bi trebalo da veruju u mitove, već da se stave na mesto građana Ukrajine.

„Mi smo u Ukrajini, ubijaju se naši ljudi“, dodaje Podoljak.

Smatra da običan čovek ne može da živi u geopolitici, već da mora da razume konkretne reči, a konkretna situacija je takva, kako kaže, da se rat odvija samo na teritoriji Ukrajine gde je, primećuje, već hiljadu mesta uništeno.

Dodaje i da ratuju isključivo građani Ukrajine uz napomenu da ima i stranih legionara koji, kako kaže nisu suštinski važni.

„Ako se uporede sa Ukrajincima u ovom ratu, stradaju isključivo Ukrajinci“, navodi Podoljak i ukazuje na to da je trenutno 12 miliona interno raseljenih osoba.

Podoljak navodi i da je „neverovatno“ to što Ruska Federacija koja je, kako kaže, monstruozno velika država, ratuje sa malom Ukrajinom i gubi već 190 dana, pogotovu što su, dodaje, „govorili da će završiti sve za tri dana i da će svi biti poraženi“.

„Mi imamo naoružanje od naših partnera, ali količina naoružanja Rusije je 10 puta veća nego u Srbiji ili Ukrajini. Ukoliko se udruži 10 država u Evropi, Rusija će opet imati više oružja. Da se razumemo, postoji rat Rusije i Ukrajine, a sve drugo je primitivna ruska propaganda“, kaže Podoljak.

Komentarišući to što na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU nije doneta odluka da se uvede opšta zabrana izdavanja viza ruskim turistima, već je samo suspendovan sporazum koji olakšava izdavanje viza, Podoljak kaže da je to za Ukrajinu samo prvi korak.

Dodaje da ruski građani mogu da žive kao da se rat ne dešava i ističe da upravo zbog toga što ruski građani ne osećaju da je rat, on može da traje zauvek.

„Mi želimo da u Rusiji osete da je rat na svim nivoima, da oseti vojska na frontu. Moraju da osete i ekonomske posledice, kroz sankcije protiv ruskih kompanija, a imamo i društveni aspekt svega – Rusija mora da shvati da će da izgubi ovaj rat“, ističe.

Smatra i da će se nakon napada Rusije na Ukrajinu polako smanjivati uticaj Rusije na EU.

„U nekoj srednjoj perspektivi biće veoma neisplativo da se bude prijatelj ili biznis patner Rusije, sa ekonomske, energetske i sa društvene tačke gledišta. Sarađivanje sa Rusijom je put u propast“, kazao je Podoljak odgovarajući i na to što je Mađarska bila jedna od država koja je glasala protiv predloga za vize, a nije dozvolila ni da kroz njenu teritoriju prolazi vojna pomoć koja stiže za zapada u Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.