U trendu

Podrška Palestnicima u borbi za Šeik Džaru na internetu

JERUSALIM – Oznaka #SaveSheikhJarrah (Sačuvajmo Šeik Džarah) dobila je zamah na intenetu nakon snimaka noćnih obračuna policije i demonstranata protiv proterivanja osam palestinskih porodica iz naselja u istočnom Jerusalimu, na koje pravo polažu jevrejski naseljenici.

Izraelska policija u zaštitnoj opremi gurnula je palestinsku demonstrantkinju na zemlju 9. maja, što je Aja Kalaf, palestinska uticajna ličnost na društvenim mrežama, zabeležila u direktnom prenosu za svojih 187.000 Instagram pratilaca, navodi Rojters.

Prizor je jedan od nekoliko deljenih na društvenim mrežama, a „#SaveSheikhJarrah“ podržale su i britanska pevačica Dua Lipa i američka glumica Viola Dejvis koje su na taj način izrazile solidarnost.

U oktobru prošle godine izraelski sud presudio je u korist doseljenika koji tvrde da palestinske porodice žive na zemlji koja je nekada pripadala Jevrejima.

Palestinci se žale na odluku na izraelskom Vrhovnom sudu.

Ali sudski pretres je odložen ranije ovog meseca usled porasta tenzija u Šeik Džari, koji se nalazi na samo nekoliko minuta hoda od kapije Damask u Starom gradu, još jedne nedavne tačke sukoba.

Kako Rojters navodi, bes zbog predloženih deložacija bio je ključni faktor iza napetosti u Jerusalimu tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, koji je prošle nedelje eskalirao daleko izvan svetog grada u neprijateljstva između Izraela i Palestinaca kakva nisu viđena godinama.

Predstavljajući se kao branitelj Palestinaca u Jerusalimu, Hamas je pokrenuo raketni napad na Izrael, koji je uzvratio višestrukim vazdušnim i artiljerijskim udarima na Gazu.

Nedelju dana kasnije, u Gazi je ubijeno skoro 200 ljudi, uključujući 58 dece, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze, a u Izraelu je ubijeno 10 ljudi, od kojih dvoje dece, prema vlastima.

Šeik Džara je dobio ime po ličnom lekaru egipatskog sultana Saladina, koji je 1187. godine zauzeo Jerusalim od krstaša.

Tu se takođe nalazi mesto koje su religiozni Jevreji poštovali kao grobnicu drevnog prvosveštenika.

Doseljenici koji su podneli tužbu kažu da su zemlju kupili od dva jevrejska udruženja koja su ga kupila krajem 19. veka. Palestinci, koji dovode u pitanje legitimitet dokumenata naseljenika, tamo žive od pedesetih godina prošlog veka.

Stojeći ispred doseljeničke kuće koja se nalazi pored palestinskih komšija, Jakov, religiozni Jevrejin koji je dao samo svoje ime, rekao je:

„Ovo je tradicionalno jevrejska četvrt … Jordanci i UN su u ove kuće naselili arapske izbeglice, tako da ako ovde je neko ovde doseljenik, to su Arapi koji tu žive.“

Pesimistični oko šansi da dobiju slučaj deložacije na izraelskim sudovima, stanovnici Palestine okrenuli su se društvenim mrežama.

„Sada imam oko četvrt miliona sledbenika“, rekao je Mohammed El-Kurd (23). „Verujem da su ti ljudi elektronska vojska“, dodao je on.

U jednom snimku koji je postao viralan vidi se njegova sestra bliznakinja Muna koja viče „Kradete mi kuću!“ jednom Izraelcu. „Ako je ja ne ukradem, neko drugi hoće“, odgovorio joj je čovek.

Neki korisnici društvenih medija ranije ovog meseca kritikovali su Instagram i Tviter nakon što su primetili da se brišu objave u kojima se dokumentuju događaji u istočnom Jerusalimu. Platforme društvenih medija izdale su izvinjenje, kriveći tehničke greške.

Izrael je zauzeo Istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, a kasnije ga pripojio potezu koji većina međunarodne zajednice nije priznala, a tamošnja naselja smatraju nelegalnim.

Izrael ceo Jerusalim smatra svojom prestonicom, pozivajući se na istorijske i verske veze sa tom zemljom.

Palestinci smatraju Istočni Jerusalim glavnim gradom svoje buduće države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.