U trendu

Podrška svakom vidu regionalne saradnje na Balkanu

BERLIN – Nemačka pozdravlja svaku vrstu regionalne saradnja na Zapadnom Balkanu, a tako i inicijativu „Otvoreni Balkan“, rečeno je Tanjugu u nemačkoj vladi.

„Nemačka vlada ima saznanja o inicijativi „Otvoreni Balkan“. Smatramo da svaku regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu treba pozdraviti“, navodi se u pisanom odgovoru na Tanjugovo pitanje kakav je stav Nemačke o inicijativi Otvoreni Balkan.

Iz Berlina istovremeno, poručuju da je važno je da ta saradnja bude inkluzivna i otvorena za, kako kažu, svih šest države Zapadnog Balkana.

Zbog toga, dodaju, nemačka vlada podrža Akcioni plan za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, usvojen u novembru prošle godine sa Samitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Podseća se da su šefovi država i vlada „šest država“ Zapadnog Balkana na prošlom Samitu Berlinskog procesa 5. jula, na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel, podvukle značaj preduzimanja napora u primeni ovog poduhvata.

„Prioritet je sada da se zaključe pregovori o četiri sporazuma, među kojima su dogovor o slobodi putovanja uz lične karte, priznavanju diploma lekara, zubara i arhitekata, kao i priznavanju visokoškolskih diploma, kako bi do Samita EU o Zapadnom Balkanu 6.oktobra mogao biti ostvaren napredak a tako i opipljivi rezultati u korist građana svih šest zemalja“, navodi se u odgovoru iz Berlina.

Ukazano je i da je upravo na to, 5. jula, ukazala kancelarka Merkel na konferenciji za štampu posle prošlog Samita Berlinskog procesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.