U trendu

Podrška UKR predsednika devet zemalja centr. i isto. Evrope

PODGORICA – Predsednici devet zemalja članica NATO iz centralne i istočne Evrope potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su istakli podršku teritorijalnom suverenitetu Ukrajine i pozvali saveznike da značajno povećaju vojnu pomoć Ukrajini.

Predsednici centralne i istočne Evrope su naveli da ne priznaju i da nikada neće priznati pokušaje Rusije da pripoji bilo koju ukrajinsku teritoriju, kaže se u zajedničkoj izjavi, saopštenju je iz kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Oni su istakli da čvrsto stoje iza odluke NATO samita održanog u Bukureštu 2008. o budućem članstvu Ukrajine.

Podržavamo Ukrajinu u njenoj odbrani od ruske invazije, zahtevamo od Rusije da se odmah povuče sa svih okupiranih teritorija i ohrabrujemo sve saveznike da značajno povećaju svoju vojnu pomoć Ukrajini, navedeno je u izjavi.

Svi oni koji počine zločine agresije moraju odgovarati i biti privedeni pravdi, stoji u zajedničkoj izjavi.

Izjavu su potpisali predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Estonije Alar Karis, predsednik Letonije Egils Levits, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik Poljske Andžej Duda, predsednik Rumunije Klaus Johanis i predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar