Podstrekivanje na pobunu i provokacija: Španci hapse Pudždemona?

Špansko tužilaštvo će verovatno podići optužnice protiv smenjenih katalonskih lidera zbog „dela protiv ustavnog poretka“, javlja AFP.

Glavni tužilac Hoze Manuel Masa rekao je da će katalonske političare optužnice teretiti za „podstrekivanje na pobunu“ i „provokaciju“.

To znači da bi mogla da uslede prva hapšenja zbog referenduma i proglašenja nezavisnosti Katalonije, što je u skladu sa porukom iz Madrida poslatom u subotu da „niko nije iznad zakona“.

Španske vlasti i veći deo međunarodne zajednice ne priznaju rezultate katalonskog referenduma, jer smatraju da je nelegalno organizovan, a samim tim odbacuju i proglašenje katalonske republike u parlamentu Katalonije.

Ipak, smenjenom katalonskom lideru Karlesu Pućdemonu su poručili da je „slobodan da se kandiduje na prevremenim pokrajinskim izborima“.

Španski mediji su u međuvremenu objavili da je Pućdemonova „pobegla u Rumuniju“, odakle je rodom njegova supruga Marsela Topor.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, španski premijer Marijano Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Evropska unija je poručila da je pitanje Katalonije unutrašnje pitanje Španije, a iz Evropskog parlamenta je stigla poruka da nijedna članica EU neće priznati Kataloniju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.